Wim Wenders

O artyście

Nominowany do Oskara reżyser urodził się w 1945 roku w Dusseldorfie. Wenders początkowo studiował medycynę, którą porzucił dla filozofii, by ostatecznie w 1965 roku przerwać studia. Po przeprowadzce do Paryża zakochał się w kinie, nie został jednak przyjęty do francuskiej wyższej szkoły filmowej IDHEC. Po powrocie do Niemiec Zachodnich w 1967 roku podjął studia w Wyższej Szkole Filmowej i Telewizyjnej w Monachium. W czasie studiów pracował w gazecie jako krytyk filmowy. Wenders jest wybitnym reżyserem. Odpowiada za wiele uznanych dokumentów, które przyniosły mu nominacje do Oskara.   

Filmografia 

Piękne dni (2016)

Sól ziemi (2014)

Pina (2011)

Spotkanie w Palermo (2008)

Nie wracaj w te strony (2005)

Million Dolar Hotel (2000)

Buena Vista Social Club (1999)

Notatki o strojach i miastach (1989)

Niebo nad Berlinem (1987)

Paryż, Texas (1984)

Filmy

Informacje

Udostępnij: