Paolo Genovese

O artyście

Urodził się 20 sierpnia 1966 r. w Rzymie. Studiował ekonomię i biznes. Karierę rozpoczął w prestiżowej agencji reklamowej, dla której wyreżyserował ponad sto spotów, zgarniając za niektóre z nich branżowe nagrody. W 1998 r. z Lucą Miniero stworzył duet reżyserski z ambicjami wychodzącymi poza świat reklamy. Zaczęli od krótkiego metrażu, by w 2002 r. zaprezentować ciepło przyjętą przez krytyków pełnometrażową komedię „Incantesimo napoletano”. Samodzielnie za kamerą stanął w 2010 r., realizując świąteczną komedię „La banda dei Babbi Natale”. Kolejny film „Nieznajomi” zapewnił reżyserowi rozgłos poza Italią. 

Filmografia

Perfect Strangers / Perfetti sconosciuti (2016)

Sei mai stata sulla luna? (2015)

Tutta colpa di Freud (2014)

Una famiglia perfetta (2012)

Immaturi - Il viaggio (2012)

Niedojrzali / Immaturi (2011)

La banda dei Babbi Natale (2010)

Questa notte è ancora nostra (2008)

Nessun messaggio in segreteria (2005)

Incantesimo napoletano (2002)

Filmy

Informacje

Udostępnij: