Krzysztof Zanussi

O artyście

Reżyser, producent, scenarzysta. Autor znanych na całym świecie filmów, nagrodzony na wielu międzynarodowych festiwalach m.in. w Cannes, Wenecji, Locarno, Moskwie, Chicago, Montrealu, Berlinie, Tokio. Krzysztof Zanussi reżyseruje także spektakle teatralne, wystawiane na całym świecie oraz jest autorem kilku książek. Doktor Honoris Causa wielu renomowanych uczelni, prowadzi wykłady dla studentów w wielu krajach.

Od 1979 roku pełni funkcję dyrektora Studia Filmowego TOR. Producent filmów m.in. Krzysztofa Kieślowskiego, Agnieszki Holland i wielu innych. Profesor Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.

Filmografia

Obce ciało (2014)

Rewizyta (2009)

Persona non grata (2004)

Cwał (1996)

Gdzieśkolwiek jest, jeśliś jest (1988)

Rok spokojnego słońca (1984)

Constans (1980)

Barwy ochronne (1976)

Iluminacja (1973)

Struktura kryształu (1968)

Przeszłe wydarzenia

Filmy

Informacje

Udostępnij: