Steven Spielberg

O artyście

Steven Spielberg – jeden z najsłynniejszych amerykańskich reżyserów, którego zalicza się do najwybitniejszych przedstawicieli i fundatorów „kina nowej przygody”. Nie ukończył szkoły filmowej, jest samoukiem i praktykiem. Pod koniec lat 60. XX w. stworzył swój pierwszy krótkometrażowy i profesjonalny film „Amblin”. W 1969 r. przekroczył próg wytwórni Universal, z którą związał się na długie lata, stając się prawdziwym specjalistą od „blockbusterów”. Jego pełnometrażowy debiut „Pojedynek na szosie” (1971) był prawdziwym arcydziełem, które z małego, telewizyjnego ekranu szybko trafiło do kin. 

 

Filmografia

Szczęki (1975)

E.T. (1982)

Imperium Słońca (1987)

Lista Schindlera (1993)

Szeregowiec Ryan (1998)

Wojna światów (2005)

Most szpiegów (2015)

 

Informacje

Udostępnij: