Jan Gogola

O artyście

Urodził się w 1971 r. Jest reżyserem, scenarzystą i wykładowcą na Wydziale Filmowym i Telewizyjnym Akademii Sztuk Scenicznych w Pradze (FAMU). Jako scenarzysta, Gogola udzielał się m.in. w „Czeskim śnie” (V. Klusák, F. Remunda) oraz w filmach V. Chytilovej i H. Třeštíkovej. Gogola jest również autorem szeregu recenzji, artykułów i esejów, na przykład „Śmierć Filmowi Dokumentalnemu”. Obecnie pracuje nad filmem „EXCURSIONOW” o historii Europy twarzą w twarz. Laureat nagród na Festiwalu Filmowym w Igławie i Krakowskim Festiwalu Filmowym za film „Mám ráda nudný život”
 
 
Filmografia:
 
Král nic nedělá (2012)
Rock života (2011)
Hranice po našimu (2010)
Mám ráda nudný život (2009)
Ceské Velenice Infinity (2004)
Národ sobě aneb České moře v osmnácti přílivech (2003)
Panenka proti zbytku světa (2001)
Nonstop (1998)
Deník babicky Nemcové (2000)
Panelák je kamarád (1999)
Vila Inocent (1997)

Filmy

Informacje

Udostępnij: